Curajul de a fi Ordine şi Haos

tornado_615Pe cât de mult unii dintre noi funcţionează cel mai bine în ordine, pe atât de mult alţii se descurcă şi se regăsesc în cea mai mare dezordine. Şi cunoaştem mulţi ciudaţi, nu? (adică toţi cei care nu sunt ca noi 🙂 )

Însă nu despre ordine şi dezordine ca şi trăsături de personalitate vreau să punctez astăzi, ci despre ele ca momente în viaţa noastră mereu prezente şi care ne dau o anumită dinamică, nu întotdeauna dorită.

Mercur, guvernator al semnului Fecioarei care simbolizează printre multe altele şi ordinea, a intrat din 19 mai în mişcare retrogradă prin celălalt domiciliu al său (semnul Gemeni). Planetele în mers aparent înapoi, simbolizează în astrologie zone sensibile, şi anume acolo unde mai avem de acumulat şi învătat. Pe de altă parte, puterea unei planete retrograde faţă de simbolistica ei în mers direct, stă într-o capacitatate mai mare a subiectului analizat de introspecţie şi de pătrundere subtilă a lucrurilor. De aceea din punctul meu de vedere, această perioadă până în data de 12 iunie când reintră în mers direct, este potrivită pentru a înţelege, reflecta la acele zone din viaţa noastră în care simţim că lucrurile sunt în dezordine şi parcă nimic din ce am face nu capătă contur (MercurR în aspect dinamic de cuadratură cu Neptun în Peşti).

„Viaţa este un proces oscilant între haos şi ordine. Ordinea este adesea mai periculoasă decât haosul.” spune Serghei Nikolaevici Lazarev. Nu caut acum să dezbat nicio teorie privind haosul fie ea de natură matematică sau filosofică, ci mă întreb de ce ordinea e considerată mai periculoasă?

În primul rând ordinea dusă la extrem duce la rigiditate, reguli, aceleaşi drumuri bătătorite, sau într-un cuvânt stagnare şi teamă de schimbare. Haosul este acel moment din viaţa în care simţim că nu mai înţelegem nimic, că nimic nu mai pare a fi la locul lui, şi că nu ne mai simţim pământul de sub picioare.

Pământul (Ordine) semnifică siguranţă, finalitate, stabilitate etc. percepute ca fiind pozitive vs încrâncenare, blocare, stagnare, etc. percepute ca fiind negative, pe când

Aerul/Cerul (Haos) semnifică detaşare, obiectivitate, perspectivă etc. percepute ca fiind pozitive vs superficialitate, împrăştiere, amânare etc. percepute ca fiind negative.

Pentru că totul se manifestă în polaritate, de obicei extremităţile (în cazul acesta ordine – haos) le percepem ca fiind alternante şi mai puţin sesizăm momentul când ele se întrepătrund şi se face trecerea de la un pol la altul. De aceea poate atunci când ne aflăm într-o situaţie care trezeşte în noi un conflict interior avem tendinţa de a alege ca soluţie extremele, alb – negru/ordine – haos şi de obicei alegem ceea ce ne este familiar, ceea ce fiecare percepe ca fiind în siguranţă şi nu îi creează disconfortul de a schimba, de a se schimba.

Întrepătrunderea este momentul cand suntem invitaţi să simţim conflictul, opoziţia, durerea. Este momentul acela în care nu ne putem simţi nici în siguranţă, dar nici detaşaţi. Este momentul de tensiune în care simţim totul, iar când simţi mult asta zdruncină mult. Ca urmare, nu mai poţi alege doar albul sau negrul ce il ştiai înainte. Pentru că, atunci când începi să cunoşti mai mult, ce îţi era vechi (să fi ori ordine ori haos) nu îţi mai este de ajuns. Dar pentru a cunoaşte mai mult este nevoie de curajul de a te lega şi de cer şi de pământ, de curajul de a trai cu aceea tensiune preţ de câteva ore ale unei tornade..să o simţi şi să ai curajul să stai în ea.

Iar când tu eşti mai mult, schimbarea ta va atrage după sine şi schimbarea celorlalţi din jurul tău. Şi atunci distrugerea (haosul) se transformă în creaţie, şi anume creaţia unei noi ordini. Până când aceasta nu va mai fi de ajuns…şi sufletul nostru alege din nou să fie mai mult decât se ştie a fi.

Cu drag,

Niki

tel: 0734 010 515

e-mail: nicusoara_ionita@yahoo.com


[…Din chaos, Doamne,-am aparut
Şi m-aş întoarce-n chaos…
Şi din repaos m-am nascut,
Mi-e sete de repaos…]

din poezia “Luceafarul”, de Mihai Eminescu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s